Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 1. 2010

Zájmové kroužky 2010

Do kroužku začátečníků jsou přijímáni děti asi od 3. třídy a výše. Tento kroužek navštěvuje 10 dětí – úplní začátečníci  a 3 děti již s menšími znalostmi.  A tak ti začátečníci se učí pilovat, řezat stříhat apod., co nemá žádný amatér příliš v lásce. A do Vánoc by měli pod stromeček stihnout jednoduchý blikač. A taky samozřejmě něco z teorie elektroniky – Ohmův zákon, schematické značky apod. Ti starší sestavují celý vánoční stromeček, zbytek dětí je fyzikálně zvídavý a sestavují elektomegnet. HI! S těmi nejlepšími se pak chceme zúčastnit okresní soutěže v elektronice, která se bude konat letos u nás v našem radioklubu.

   Že naše práce s mládeží není zbytečná, to vidíme třeba na výsledcích některých našich dětí v celostátní soutěži v radioelektronice. Loni zvítězila členka našich kroužků – Šárka Vaňková v kat Ž2.  A před třemi roky zvítězil  Tomáš Bordovský v kat. M.

   Bohužel ale musíme poznamenat, že této činnosti nyní moc „růže nekvetou“ chci tím říci že peníze se dávají do jiných věcí – třeba prevence kriminality mládeže. Dalším příkladem je kolik radioklubů má jakýsi dorost, který bude provozovat tohoto koníčka po nás, již starších. Co se severní a východní moravy týče tak nějaký dorost máme v OK2KDJ, OK2KYZ, parta kolem OK2LF a toť vše. Ono k této činnosti je potřeba totiž jakési podhoubí, které je tvořeno vhodnými prostory při nějakém tom středisku volného času či domě dětí, ochotě vedení patřičného SVČ podporovat tuto systematickou práci s dětmi a nějaký ten nadšenec jako vedoucí.

   Při práci s mládeží se určitě najde hodně talentů, ale dá poměrně hodně práce aby se z původních stavěčů ruzných stavebnic a polostavebnic připravených „panem učitelem“ stali mladí konstruktéři, kteří si třeba umí úplně sami postavit NF zesilovač. V této fázi NF techniky zakrní nemalé množství névštěvníků těchto kroužků. Další bývalí úspěšní návštěvníci podobných kroužků se věnují programování různých PICů, Atin, crackování autorádií atd. A kde je čistá analogová technika a VF technika? Na co? Vždyť mám Skype, mobil... Smutné. Na druhou stranu, pro pokročilejší elektroniky, kteří už ví jak jim funguje blikač, či tranzistorový zesilovač je stejně nejzajímavější ukázka krystalky, která funguje na kus drátu a ono to hraje.

Mirek OK2SIA a Petr OK2AIA

A na závěr pár obrázků:

 

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Kroužky 2010