Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 3. 2011

Jarní MW setkání v OK2KDJ 19.3.2011


Tentokráte bylo hlavní zaměření opravdu mikrovlnné, probíraly se a měřily zařízení  (transvertory,  majáky a LO) hlavně na 24 a 47GHz. Nikoli na závěr, ale hned úvodem chci vyjádřit náš obrovský dík technikům Zdeňkovi OK1DFC a Honzovi OK2MOA  za jejich nezištnou pomoc a poskytnutí špičkové měřicí techniky. Proto bylo možno měřit spektrum a výkon až do 5O GHz a na vektorovém analyzátoru také komplexní měření filtrů, cirkulátorů a podobných obvodů. EDA OK2BPR si zde proměřil svůj transvertor na 47 GHz a s Pavlem OK2VJC si otestovali svoje detekční sondy pro tuto frekvenci. Petr OK2STV proměřil svůj zatím nedokončený maják na 47 GHz. Výstupní výkon byl dostatečný (1OO mW) problém se však ukázal ve spektru, kde na výstupu se objevovaly parazitní signály a jeden dokonce s pouze nepatrným potlačením oproti hlavnímu signálu. Při dalších testech bylo zjištěno, že na nevhodném průběhu spektra se podílí také oscilátor OCXO 109 MHz dle DF9LN s ERA3 na výstupu, který produkoval harmoniky v značné úrovni až do 1GHz! Spektrum se znatelně vyčistilo po výměně OCXO 109 MHz za laboratorní generátor s vyfiltrovaným spektrem, další problém vznikal pravděpodobně v násobiči na 15 GHz.  OK1DFC nám doporučil osadit OCXO lineárnějším ERA5 a zařadit dolní propust na výstupu před násobičem.

  PS:  Měření OCXO a násobiče pokračovalo ještě v dalších týdnech na jiných zařízeních a po drobných úpravách se jeví, že už to funguje, jak má.                                  

Další pozornost jsme věnovali kmitočtovým syntézám fy Verticom ( konkrétně řady MTS15OO) a možnostem jejich použití jako LO polovičního kmitočtu pro transvertory a majáky 24 GHz. OK2STV měřil MTS15OO-151-01, která umí 11200 - 12OOO MHz s krokem 416 kHz, Jirka OK2POI měřil syntézu 12200-13350 MHz. Co se týče spektra a šumu, dosud jsme výhradně používali klasické krystalové oscilátory a násobiče a tak jsme se dívali dost skepticky na použití syntézy jako LO pro transvertory na CW a SSB. Měření však ukázalo celkem perfektní spektrum a velmi slušné odstupy od šumu, jediný nedostatek byla odchylka (konstantní) od uváděného kmitočtu (syntézy byly zakoupeny již jako použité), což by znamenalo pouze posunutí začátku pásma na stupnici. Stabilitu fekvence jsme zatím neměřili. Tak uslyšíme v závodech, co na to řeknou protistanice. OK2POI už použil tuto syntézu v zařízení na 24 GHz v UHF conestu 2010. Na závěr nám OK1DFC předvedl v chodu téměř kapesní SW spektrální analyzér  Signalhound, který umí od NF až do 4,4 GHz! Opravdu pěkná krabička! Setkání jsme ukončili asi o půl třetí odpoledne. Díky všem za účast. Pokud se mi podaří získat nějaké fotky od účastníků, přidám je s popisem k tomuto článku.
Petr OK2STV